Ce înseamnă să fii creştin ortodox?

A fi creştin ortodox înseamnă a păstra şi respecta învăţătura de credinţă aşa cum a fost predicată de Mântuitorul Hristos, transmisă şi păstrată cu fidelitate în Biserica Ortodoxă de 2.000 de ani. Fidelitatea faţă de învăţătura de credinţă, morala şi tradiţia liturgică a Bisericii, adică faţă de învăţătura despre Sfânta Treime, Sfintele Taine, supravenerarea Maicii Domnului şi venerarea sfinţilor, cinstirea sfintelor moaşte şi conştientizarea importanţei mijloacelor duhovniceşti (ca de exemplu postul şi rugăciunea) în viaţa spirituală, reprezintă calea de urmat a unui creştin ortodox.

A fi creştin ortodox înseamnă a trăi permanent bucuria credinţei, a prezenţei şi purtării de grijă a lui Dumnezeu în viaţa personală, a descoperi importanţa rugăciunii şi a participării regulate la Sfânta Liturghie, a împărtăşirii cu Hristos prin Sfintele Taine şi a identificării sfinţilor ca exemple de urmat într-o lume aflată în criză de modele.

A fi creştin ortodox înseamnă a înţelege că întotdeauna credinţa are o dimensiune comunitară, care se manifestă şi se verifică permanent în relaţia cu semenii. Din această perspectivă, indiferenţa faţă de semenii noştri (care au nevoie de ajutor material şi spiritual) şi comoditatea care ne împiedică să împlinim fapta cea bună reprezintă stări nefireşti pentru un creştin ortodox.

În concluzie, creştin ortodox înseamnă să fii profund ancorat în realitatea veşnică a lui Dumnezeu, fidel învăţăturii şi rânduielii Bisericii, implicat în viaţa comunităţii de credinţă căreia îi aparţii, cetăţean responsabil şi misionar al valorilor creştine în societate.Preot paroh Constantin Stoica

Contact